architectuurstudio Kristel | “De Boventuinen” Utrecht | architectuurstudio Kristel

“De Boventuinen” Utrecht

Opdrachtgever Planoform Vastgoedontwikkeling
Aantal 2250 m2 supermarkt en winkels
61 woningen, parkeerkelder (ca. 100 plaatsen)
Adres Draaiweg – Merelstraat – Zwarte Water
Plaats Utrecht
Constructeur Bouwadviesbureau Adams
Adv. Installaties Adviesbureau Kamperman
Aannemer Ufkes Apeldoorn
Ontwerp 2000-2004
Realisatie 2007

 

Een markante plek op de overgang tussen de historische stad en grootschalige stedenbouw uit de jaren 50. Menging van functies schept een binnenstedelijk klimaat met wisselende activiteiten. Het plan sluit aan op het stedelijk weefsel met een formele buitenkant en een informele binnenkant. Een monumentaal schoolgebouw krijgt een nieuwe bestemming: ateliers en appartementen voor kunstenaars. Differentiatie in functie en woningaanbod biedt de randvoorwaarden voor intensief gebruik van de beperkte stedelijke ruimte: wonen, werken, winkelen, ontspannen parkeren. Een stedelijke ruimte voor ontmoetingen tussen mensen.